miércoles, 25 de mayo de 2016

U3 ÈTICA I DRETS 3. ELS DRETS NATURALS I L'ÈPOCA DE LES REVOLUCIONS (SEGLES XVII i XVIII)

UNITAT 3

ÈTICA I DRETS


ELS DRETS NATURALS  (SEGLES XVII i XVIII)

Existeixen els drets naturals?


Segons Locke, a l'estat de naturalesa imaginari (aquell en el que els humans no vivim encara en societat) existiríen certs drets naturals que la raó humana ens faria veure com evidents, com el dret a la vida o el dret a la propietat. Segons ell, és natural que tothom té dret a la vida i dret a tenir propietats que els altres no poden treure-li.



Segons Hobbes, en canvi, en aquest suposat estat de naturalesa no existeix cap dret natural. Només la llei de la selva que diu que cal sobreviure.

Què en penseu? Hi ha drets naturals o els drets son resultat d¡una convenció humana? És el dret a la vida natural o és el resultat del diàleg entre els humans?

Política de Locke

Estat de natura: situació natural de l’ésser humà, en la qual es trobarien els homes abans del sorgiment de les societats polítiques. Per Locke, en l’estat de natura els homes tenen plena llibertat per ordenar els seus actes i disposar de les seves propietats sempre i quant obeeixin la llei natural. 

Llei natural: llei de Déu i de la raó que és també una llei moral per l’home. Contempla que tot i essent iguals i lliures, cap persona pot atemptar contra la vida, la salut, la llibertat o les possessions d’un altre. 

Estat de guerra: esdevé quan algú mostra la intenció de dur a terme una acció en contra un altre. Com que qui declara tals intencions abandona, en certa manera, l’estat de natura, qui està amenaçat està legitimat a emprar qualsevol cosa al seu abast per defensar-se, fins i tot, si cal, té dret a causar la mort de l’agressor. En estat de guerra, segons la llei natural, cal que l’home es defensi tant com sigui possible perquè la defensa i protecció dels innocents és prioritària, per això el vulnerat té dret a destruir aquell qui li faci la guerra. 

Pacte: convenció, contracte amb el qual s’instaura un poder polític que té la funció de fer justícia, d’assegurar els drets naturals fent lleis clares i fent-les complir. És un pacte que implica la creació d’un Estat civil una mica diferent al de naturalesa. Es tracta d’un pacte entre individus que inclou la clàusula que tot el que s’estableixi es faci per consens. Amb tot, els contractants han de pactar regir-se, a partir de llavors, per la majoria. Estrictament, la llei de la majoria, és l’única norma del contracte i legitima la possibilitat de destitució dels governants si actuen en contra de la missió rebuda. 

Societats polítiques: formacions polítiques que sorgeixen en el moment en que els homes decideixen ajuntar-se i donar legitimitat a un poder extern perquè reguli, legisli i apliqui la llei. La societat política es manifesta com un àrbitre imparcial. Els homes passen de l’estat de naturalesa a la societat civil quan instauren un jutge competent per resoldre els litigis, per tant, els règims que no posseeixen un sistema judicial autònom (com la monarquia absoluta) no es poden considerar societats polítiques.




Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 68 i 69)


Webgrafia:
http://filosweb.blogspot.com.es/2014/02/existeixen-els-drets-naturals.html
http://www.filoselectivitat.cat/wp-content/uploads/Vocabulari-Locke.pdf

UNITAT 3. ÈTICA I DRETS. La Declaració Universal dels Drets Humans

Homicidis per motius d' honor a Pakistan
El març de 1999, Lal Jamilla Mandokhel, una noia de 16 anys pakistanesa, fou violada en diverses ocasions. El seu onclee a denunciar l' incident davant la policia, que arrestà l' acusat, però va lliurar la jove a la seva tribu, els mazuzai. Un consell tribal d' ancians va decidir que la noia havia causat la vergonya als seus i que l' única manera de restaurar l' honor era mitjançant la mort. La jove fou executada a trets davant d' una assemblea tribal. 
La història de Lal Jamilla no és un cas aïllat. Cada any, centenars de dones i nens són víctimes d' homicidis "per motius d' honor" al Pakistan. Els seus assassins poques vegades són perseguits, i en les comptades ocasions en què se'ls arresta, les penes imposades són mínimes. 

5.1 La Declaració. Presentació
La Declaració Universal dels Drets Humans aprovada i proclamada el 10 de desembre de 1948 inclou unPreàmbul i 30 Articles. En el Preàmbul es presenten els principis bàsics sobre els que es fonamenten els 30 Articles; són les consideracions que inspiren el conjunt de l'articulat i li donen força.

5.1.1 El Prèambul
El Preàmbul enuncia set consideracions prèvies a la Proclama. Es considera que el reconeixement de ladignitat de tot membre de la família humana està a la base de la llibertat, de la justícia i de la pau; el menyspreu d'aquesta dignitat ha originat moltes barbaritats. Es considera essencial protegir les personesamb drets fonamentals, establir relacions amistoses entre els països, afavorir el progrés social, instaurar millors condicions de vida.
El conjunt de la declaració expressa un ideal comú de la comunitat de nacions, un ideal moral mínim i compartit que ha de guiar les relacions entre les persones. Un ideal comú que és inalienable, que és universal, que és innegociable.

5.1.2 Els 30 Articles
Els 30 Articles de la Declaració contenen una proclamació de principis i de drets. Uns drets es presenten com a fonamentals o personals: com el dret a la vida, a la llibertat, a la seguretat. Uns altres són drets civils i polítics: com el dret a la propietat o a la intimitat o com el dret al sufragi universal i secret o el dret a la llibertat d'associació. Altres són drets econòmics, socials i culturals: com el dret a formar família o a l'habitatge o com el dret al treball i a un salari igual per igual treball o com el dret a l'educació.
Els 30 Articles es poden enunciar, d'una manera només indicativa, de la següent manera:


Indicació sobre cada un dels 30 Articles
1. Tots els éssers humans naixem lliures i iguals
2. Tothom té dret a aquests drets
3. Dret a la vida
4. Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud
5. Ningú no serà sotmès a tortura
6. Tot ésser humà té dret a una personalitat jurídica
7. Tots som iguals davant la llei
8. Tothom té dret a defensar-se davant els tribunals
9. Ningú no podrà ser detingut arbitràriament ni desterrat
10. Dret a un judici just
11. Dret a la presumpció d'innocència
12. Dret a la intimitat
13. Dret a la llibertat de moviment
14. Dret d'asil
15. Dret a la nacionalitat
16. Dret al matrimoni
17. Dret a la propietat
18. Dret a la llibertat de pensament, consciència i religió
19. Dret a la llibertat d'expressió
20. Dret a la llibertat de reunió
21. Dret a la democràcia
22. Dret a la seguretat social.
23. Dret al treball
24. Dret a l'oci
25. Dret a un nivell de vida adient
26. Dret a l'educació
27. Dret a la cultura
28. Dret a l'ordre social
29. Dret a les llibertats i al respecte de la comunitat
30. Dret a que aquests drets no siguin suprimits en cap circumstància
Text complet: 

Els drets humans no s'acaben amb la Declaració de 1948. El redactat d'aquesta no s'ha modificat, però en anys posteriors s'han anat introduint i aprovant altres drets amb nous documents; així, s'han reconegut els drets dels infants, el dret a no discriminació de la dona, el dret a un entorn saludable, etc.

Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 64 i 65)

WEBGRAFIA: 
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/edupolis/5dudh.htm

UNITAT 2. ÈTICA I POLÍTICA. ACTIVITATS "I have a dream" Martin Luther King

UNITAT 2.
 ÈTICA I POLÍTICA. 
ACTIVITATS

 Fes un power-point per exposar-la oralment sobre un d' aquests aforismes:
1.- Tinc un somni, només un somni, seguir somiant. Somiar amb la llibertat, somiar amb la justícia, somiar amb la igualtat, i, tant de bo, que no tingués necessitat de somiar-les.
Martin Luther King
2.- Quan es vol la llibertat es descobreix que ella depèn completament de la  llibertat dels altres.
Jean-Paul Sartre
3.- La llibertat i la justícia van juntes o no van.
Eduardo Galeano
4.- L' arc li xiuxiueja a la fletxa en acomiadar-la: La teva llibertat és la meva.
Rabindranath Tagore
5.- El deure és el que esperes dels altres .
Albert Camus
6.- El dret i el deure són com les palmeres: no donen fruis si no creixen l' un al costa de l' altre. 
Félicité Robert de Lamennais. 

- Recerca de Daniel Castrillo, 4rt C
Discurs de Martin Luther King. 




Bibliografia:
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 61)


Webgrafia:
http://calexicolibrary.org/sites/calexicolibrary.org/files/attachments/MLK.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=qIhNsMnVi_A






UNITAT 2. ÈTICA I POLÍTICA 11. LLIBERTATS I DRETS

UNITAT 2. 
ÈTICA I POLÍTICA 
11. LLIBERTATS I DRETS



La constitució espanyola, a més de ser l' instrument jurídico-polític que configura el conjunt d' institucions superiors de l' Estat, és també la carta de proclamació dels drets fonamentals i llibertats de les persones, i compromet als poders de l' Estat a protegir-les.

Els valors constitucionals i els drets humans
En l' article primer de la Constitució es determinen els valors superior que són la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític, i en el Titol I es detallen els drets i llibertats.


Artículo 10
  1. La dignidad de la persona, los derechos inviolables que le son inherentes, el libre desarrollo de la personalidad, el respeto a la ley y a los derechos de los demás son fundamento del orden político y de la paz social.
  2. Las normas relativas a los derechos fundamentales y a las libertades que la Constitución reconoce se interpretarán de conformidad con la Declaración Universal de Derechos Humanos y los tratados y acuerdos internacionales sobre las mismas materias ratificados por España.
 La Declaració Universal dels Drets Humans (1948) és el referent dels drets i llibertats garantits per la Constitució. En l' article 10, la Constitució estableix que la interpretació de drets i llibertats es farà d'acord amb la Declaració Universal o altres acords internacionals. Entre aquests acords, cal tenir present la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea, aprovada l' any 2000, que proclama com a valors fonamentals la dignitat humana, la llibertat, la igualtat i la solidaritat.

Igualtat i no discriminació
El principi d' igualtat de la Constitució garanteix que no poden haver diferències davant la llei, i que ni l' Estat ni les persones poden discriminar a ningú per naixença, raça, sexe, religió o opinió. 
No hi ha democràcia sense llibertat
La proclamació de la llibertat ha estat el motor de les societats modernes i la Constitució les determina en:
- Llibertats de la persona a desplaçar-se, a establir la residència, a no ser detingut, a gaudir d' un domicili inviolable.
Llibertat d' idees i d' opinió, a expresssar-les lliurament en els mitjans de comunicació, o a través de la creació artística o literària. La llibertat de càtedra
- Llibertats col·lectives, de reunir-se, d' associar-se, de defensar idees polítiques i la llibertat de culte.
- Llibertat d' educació. Llibertat d' empresa

Drets de les persones
El dret a la vida, a la integritat i a la seguretat és el fonament de tots els altres drets. També es proclamen drets específics com:
- Drets jurídics: dret a obtenir l' empara dels tribunals i de la defensa davant d' ells
-  Drets civils: a contraure matrimoni i a dissoldre'l
- Drets econòmics i sindicals: drets a la propietat privada, a l' habitatge, dret i deure de treballar. Dret a sindicar-se, de vaga i a la negociació col·lectiva. Dret a la seguretat social
- Drets culturals: dret a l' accés a la cultura, a l' educació lliure i gratuïta, a la conservació del patrimoni històric
- Drets a la salut i a disposar d' un medi ambient adequat
- Drets de protecció: als infants, a la gent gran, als discapacitats físics, psíquics i sensorials, a la iniciativa dels joves i als consumidors

Drets i deures 
No hi ha llibertat sense respecte, ni drets sense deures. La Constitució en determina alguns, com el deure de sosteniment de les despeses públiques, regulat pel principi d' equitat en la distribució dels recursos públics. Amb tot, cal entendre que tots els drets impliquen que les persones han d' assumir deures i obligacions. Aquesta és també una tasca de les lleis, tot i que, bàsicament, regulin l' activitat cívica i solidària d' unes persones vers les altres. 

- Documental de la "Trasició espanyola"


Bibliografia: 
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 56 i 57)


Webgrafia:




UNITAT 2 ÈTICA I POLÍTICA 10. CONSTITUCIONS I LLEIS

UNITAT 2
ÈTICA I POLÍTICA
10. CONSTITUCIONS I LLEIS

L' article 16 de la Declaració de Drets de l' Home i del Ciutadà (França 1798) declara que: "Tota societat en què la garantia de drets no estigui assegurada, ni la separació de poders determinada, no té Constitució". 




Què és una constitució? Per a què serveix?


Una constitució és un conjunt de principis fonamentals o precedents establerts segons els quals un estat o una altra organització es governa. Quan aquests principis s'escriuen a una col·lecció única o conjunt de documents legals, es pot dir que aquells documents comprenen una constitució escrita. Les constitucions estableixen les regles i els principis que governen l'organització o una entitat política. En el cas particular dels estats, una constitució és la norma jurídica fonamental que defineix l'estructura, els procediments, les prerrogatives, drets i responsabilitats del govern i dels ciutadans. Abans de l'evolució de les constitucions nacionals modernes, el terme "constitució" feia referència a qualsevol llei important que determinava el funcionament d'un govern. 

Constitució Espanyola

 

A l'estat espanyol l'actual constitució és la màxima llei escrita de l'ordenament jurídic. En ella es regulen els deures i drets fonamentals dels ciutadans, la forma i estructura de l'estat. La Constitució Espanyola actual fou aprovada en el referèndum del 6 de desembre de 1978 i és la novena que té l'estat. Una de les particularitats que té la Constitució, és la diferència entre llei ordinària i llei orgànica, dotant aquesta última de la capacitat per a regular matèries que no poden ser regulades mitjançant una llei ordinària, establint-se una relació entre ambdues lleis una relació d'índole material, resultant que no poden immiscuir-se l'una en els àmbits d'actuació de l'altra. Aquesta idea serà el punt de partida per a considerar quin tipus de llei haurà de ser la prevalent per a un cas determinat i no una suposada jerarquia entre ambdós tipus de llei. Com ha assenyalat el Tribunal Constitucional de forma reiterada, l'atribució de rang de llei orgànica a determinats preceptes d'una llei no ha de dur-se més enllà dels casos especialment determinats en l'article 81 de la Constitució, perquè, segons reiterada doctrina d'aquest Tribunal, constituïx una excepció al règim general de les majories parlamentàries, base del sistema democràtic, que només pot admetre's en els casos expressament prevists pel citat precepte constitucional. Existeix, també, una diferència entre ambdues en el seu tràmit parlamentari, ja que les lleis orgàniques han de ser aprovades per majoria absoluta del Congrés de diputats, mentre que les ordinàries per majoria simple.[27]
A nivell de CatalunyaPaís Valencià o les Illes Balears el document jurídic més semblant a una constitució són els seus estatuts d'autonomia. Aquests documents jurídics són norma bàsica d'una comunitat autònoma espanyola, reconeguda per la Constitució espanyola de 1978 en el seu article 147. Als estatuts s'hi recull el nom de la comunitat, la seva delimitació territorial, els noms i les seus dels òrgans autonòmics, les competències que s'hi assumeixen i les llengües oficials d'aquell territori. Val a dir, que els estatuts tenen rang de llei orgànica, pel que es troben sotmesos a la Constitució.





Decret-Llei
Un decret-llei és una norma jurídica amb rang de Llei de l'ordenament legal espanyol que fou instituït en l'article 86 de la Constitució Espanyola de 1978,[1] i permeten al Govern espanyol tenir resoltes en una setmana o dies, normes amb rang de llei que trigarien en 3 o 4 mesos pel procediment d'aprovació parlamenari habitual, pel que responen a casos d'urgència o extrema necessitat. És un dels pocs casos previstos en la constitució en que el poder executiu (el "govern") pot exercir el poder legislatiu (elaborar lleis), juntament amb la legislació per delegació i l'elaboració de textos refosos; i com a tal és objecte d'un control per part del poder legislatiu per tal de vetllar per l'efectiva separació de poders pròpia d'un estat democràtic. Cal esmentar que aquelles comunitats autònomes que ho haguessin previst en els seus Estatuts d'Autonomia poden disposar de la facultat de dictar decrets lleis que afectin la seva autonomia. Catalunya ho preveu des de l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 i també ho han fet el País Valencià i Andalusia. D'altra banda, els decret lleis es diferencien dels decret llei estatals en què aquests sempre porten adjunt l'adjectiu de Reial.

-Podem mirar aquests vídeos:
. El jutge Santiago Vidal, lidera l' esborrany d' una constitució per Catalunya.

https://www.youtube.com/watch?v=N-1Qk9n1kKs

. Les catalines, visiten el jutge Vidal a Polònia.

https://www.youtube.com/watch?v=JR8ytIuUr24



"No a la Constitució espanyola. Sí a la Independència (CUP)"
https://www.youtube.com/watch?v=LMqXjlrjqek

"David Fernández (CUP)/ Rodrigo Rato (PP). Incident de la sandàlia"


"David Fernández (CUP) Després de l' incident de la sandàlia a Polònia"
https://www.youtube.com/watch?v=DBUpNTlOC3Y

Podeu veure també:
- El moviment 15 M o els indignats.
- Pablo Iglesias i "Podemos" (tercera força del Parlament espanyol)
- PAH i Ada Colau (Alcadessa de Barcelona)
- Procés Constituent (Teresa Forcades i Arcadi Oliveres)
- La Primavera àrab 

Bibliografia:
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 54 i 55)

Webgrafia:


miércoles, 4 de mayo de 2016

UNITAT 2 ÈTICA I POLÍTICA 7. FORMES DE PARTICIPACIÓ POLÍTICA

UNITAT 2
ÈTICA I POLÍTICA
7. FORMES DE PARTICIPACIÓ POLÍTICA


El referèndum

Un referèndum o plebiscit és una votació popular convocada pel poder legislatiu (parlament) o pel cap d'estat d'un estat amb l'objectiu que la ciutadania doni la seva opinió davant d'un determinat tema d'interès general reforma usualment amb l'establiment (o modificació) de lleis o tractats internacionals. Generalment els referèndums es presenten com una o més preguntes amb dues respostes (si o no) sobre el tema. L'exercici del poder legislatiu, en les democràcies parlamentàries, usualment és delegat en les cambres parlamentàries per una qüestió pràctica. Tanmateix l'aplicació de referèndums representa, en certa mesura, l'exercici directe de la sobirania popular davant d'una qüestió especialment rellevant. Així mateix pot representar la plasmació directa de l'opinió pública per a que les cambres legislatives prenguin una decisió.

Les eleccions


Una elecció és un procés de presa de decisions per mitjà del qual les persones voten per llurs candidats o partits polítics preferits els quals els representaran en el govern. Aquest és el mecanisme comú utilitzat en la democràcia moderna per escollir els representants i diputats d'un cos legislatiu, el cap de l'executiu així com els governants locals i regionals. Aquest procés, però, també s'utilitza en la selecció de diversos càrrecs de les organitzacions privades i públiques, clubs, associacions voluntàries i altres corporacions.

LA DECLARACIÓN UNIVERSAL DE DERECHOS HUMANOS 
Documento Oficial

Artículo 21.
  1. Toda persona tiene derecho a participar en el gobierno de su país, directamente o por medio de representantes libremente escogidos.
  2. Toda persona tiene el derecho de acceso, en condiciones de igualdad, a las funciones públicas de su país.
  3. La voluntad del pueblo es la base de la autoridad del poder público; esta voluntad se expresará mediante elecciones auténticas que habrán de celebrarse periódicamente, por sufragio universal e igual y por voto secreto u otro procedimiento equivalente que garantice la libertad del voto.
Principi de subsidiarietat

Seguint el principi de subsidiarietat que es fonamenta en l' apropament de les decisions polítiques a la ciutadania, es poden distingir quatre nivells de participació política a l' Estat espanyol: local, autonòmic, estatal i europeu. 


Nivell: Local
Institució: Ple de l' ajuntament
Representants (escons): Regidors/es elegeixen l' alcalde/essa
Periodicitat: Cada 4 anys

Nivell: Autonòmic
Institució: Parlament de la comunitat autònoma
Representants(escons): Diputats i diputades, elegeixen el president/ta de la comunitat autònoma
Periodicitat: Cada 4 anys o eleccions anticipades

Nivell: Estatal
Institució: a) Congrés dels diputats que proposen el president o presidenta del govern de l' Estat; b) Senat on són els Senadors
Representants (escons): Diputats i Senadors
Periodicitat:Cada 4 anys si no hi ha eleccions anticipades

Nivell: Europeu
Institució: Parlament europeu
Representants (escons): Eurodiputats i eurodiputades que ratifiquen el president o presidenta de la Comissió europea
Periodicitat: Cada 5 anys

Districtes electorals

Un districte o circumscripció electoral és un territori en el qual l' electoral tria un determinant nombre de candidats. Pot haver circumscripcions uninominals, on es tria un sol diputat, o plurinominals.

Formes d' escrutini

La representació proporcional o l'escrutini proporcional plurinominal és un sistema electoral en què el percentatge de vots que reben els partits polítics determina el nombre de seients que els són assignats a les assemblees legislatives o parlament. Aquest sistema de representació es distingeix del sistema de representació directa atès que gairebé tots els partits polítics són representats al cos legislatiu, sense importar que no obtinguin majoria relativa a cap districte electoral. Per tant, també s'anomena sistema de representació plena.
Existeixen diverses formes de representació proporcional com ara la representació proporcional amb llistes de candidats en què els votants voten per partits polítics; els partits presenten una llista de candidats els quals són assignats seients d'acord al percentatge de vots que obtinguin. Un altre sistema és el sistema d'Hare o vot únic transferible, el qual no depèn de l'existència dels partits polítics. Alguns estats, com els Països Baixos, combinen tots dos aspectes.
 El sistema electoral de sufragi directe o escrutini uninominal majoritari (també conegut pel seu nom anglèsfirst-past-the-post) és un sistema de votacions en què el votant només pot votar per un sol candidat, i el guanyador de l'elecció és el candidat que representa la pluralitat dels votants, és a dir, el candidat que hagi rebut el nombre més gran de vots. Aquest concepte també es coneix com a concepte de majoria relativa o de pluralitat. En les eleccions parlamentàries o legislatives, la nació es divideix en districtes electorals geogràficament definits dins els quals es presenten diversos candidats i el votant elegeix el candidat per representar aquest districte. El candidat que rebi el major nombre de vots, és designat el representant (o diputat) del districte electoral, i el parlament és conformat per l'assemblea de tots els candidats guanyadors per sufragi directe.
El sistema uninominal majoritari és utilitzat a la majoria dels sistemes presidencialistes, així com la majoria dels estats angloparlants amb sistemes parlamentaris, com ara el Regne Unit i el Canadà.

El sistema espanyol es regeix per una fòrmula proporcional anomenada Llei d' Hondt.

- Aquí tenim un vídeo explicatiu:




Bibliografia:
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 48 i 49)


Webgrafia:

UNITAT 2 ÈTICA I POLÍTICA 6. L' ESTAT DEMOCRÀTIC I DE DRET

UNITAT 2
ÈTICA I POLÍTICA
  6. L' ESTAT DEMOCRÀTIC I DE DRET

Parlament de Catalunya




L' organització d' un Estat democràtic depèn de la voluntat popular perquè el poder prové dels ciutadans. Per això, els requisits indispensables en aquests tipus d' institució són: l' aprovació democràtica d' una llei fonamental que és la Constitució, i un sistema de divisió de poders.

L' Estat de dret

L' Estat de dret implica que el funcionament de les institucions i les normes de relació social estan subjectes a la legalitat. Domina l' imperi de la llei.

La divisió de poders
Una de les característiques bàsiques de l' Estat de dret és el sistema de la divisió de poders. Aquests són: el poder legislatiu, el poder executiu i el poder judicial. Aquesta fòrmula va ser proposada al segle XVIII pel pensador francès Montesquieu, per evitar la tirania i l' abús de poder. La divisió de poders també es pot donar en estats federats o administracions autònomes.

El Parlament
La institució responsable del poder legislatiu és el Parlament, que és com s' anomena a Anglaterra, on trobem un dels parlaments més antics del món. N' hi ha de monocamerals els quals tenen una sola cambra. La majoria dels països tenen un sistema bicameral. En aquest cas, hi ha la Cambra baixa o Congrés de diputats que elabora les lleis, i la Cambra alta o el Senat, que acostuma a ser una cambra de representació territorial o de segona lectura de les lleis.
La funció bàsica dels parlaments és l' elaboració de les lleis, el control de l' acció del govern, l' aprovació anual dels pressupostos de l' Estat i, en els règims parlamentaris, l' elecció del cap de Govern i, si s' escau, el seu cessament per moció de censura. 
L' elecció de diputats i senadors es produeix per sufragi universal dels ciutadans i pel període que fixa la llei. En molts estats el cap d' Estat, o de Govern, té la facultat de dissoldre el Parlament i convocar eleccions anticipades.

El govern

Generalitat de Catalunya


El poder executiu recau en el Govern , que és l' organisme encarregat d' administrar l' Estat. Està dirigit pel cap de Govern o primer ministre i assistit per un nombre variable de ministres cadascun amb diverses responsabilitats o carteres: seguretat, educació, comerç, sanitat...El govern mitjançant decrets i reglaments, desenvolupa les lleis aprovades al Parlament. 

El poder judicial i els tribunals

Palau de Justícia de Catalunya


El poder judicial està format pels tribunals de justícia que, d' acord amb el dret, obliguen a que es compleixin les lleis o castiguen a qui les violi. Segons el tipus de conflicte es pot resoldre:
Per la via penal, si el delicte s' ha comès contra la integritat de les persones o els seus bens.
Per la via civil, si és un conflicte entre drets civils individuals.
Per la via del contenciós, si és contra accions de l' administració pública

En cas de desacord amb les resolucions dels tribunals de justícia es pot recórrer als tribunals d' apel.lació. El de rang més alt a l' Estat espanyol és el Tribunal Suprem.

Rei o President
http://estaticos.elperiodico.com/resources/jpg/6/7/carles-puigdemont-toma-posesion-como-president-directo-1452612458176.jpg
Carles Puigdemont és el nou President de la Generalitat de Catalunya (2016)

Artur Mas, President de la Generalitat de Catalunya 2015



La figura amb el rang més alt de l' estat és el Cap d' Estat, que sol ser el rei en les monarqies constitucionals, o el president de la república en règims republicans. Excepte en els sistemes presidencialistes (Estats Units o França), aquesta persona no té funcions executives i és una figura purament protocol.lària.
A Catalunya, el President de la Generalitat en l' actualitat és, Artur Mas.

- Aquí podem veure alguns vídeos humorístics del programa de TV3, "Polònia"
. El Mas-Style


. "Singing in the rain" i el Rei d' Espanya Juan Carlos I (des de 1971 fins 2014)




Bibliografia:
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 46 i 47)

Webgrafia:

MONTESQUIEU. ELS PODERS DE L' ESTAT 5. (ACTIVITAT DE LECTURA)

MONTESQUIEU.

ELS PODERS DE L' ESTAT

5. (ACTIVITAT DE LECTURA)






"No hi ha cap mot que hagi rebut més diferents significacions i que hagi atret els esperits de tantes maneres com el de llibertat. Els uns l' han pres per la facilitat de deposar aqull a qui havien donat un poder tirànic; els altres, per la facultat d' elegir aquell que havien d' obeir; d' altres, pel dret d' armar-se i de poder exercir la violència; d' altres, pel privilegi de no ser governats més que per un home de la seva nació o per les seves pròpies lleis. Algun poble ha pres durant molt de temps la llibertat per l' usatge de dur una barba ben llarga. Alguns han lligat aquest nom a una forma i n'han exclòs les altres. Els qui havien gaudit del govern republicà l' han posada en aquest govern; els qui havien gaudit d' un govern monàrquic l' han col·locada en la monarquia. En darrer terme, cadascú ha anomenat llibertat el govern que era conforme als seus costums o ales seves inclinacions; i com que en una república no sempre es tenen davant els ulls i d' una manera prou present els instruments dels mals dels quals hom es plany, i fins i tot sembla que les lleis hi parlen més i que els executors de les lleis hi parlen menys, la llibertat se situa ordinàriament en les repúbliques i s' exclou de les monarquies. Finalment, com que en les democràcies el poble sembla que gairebé fa el que vol, s' ha posat la llibertat en aquesta mena de governs i s' ha confós el poder del poble amb la llibertat del poble.

És cert que en les democràcies el poble sembla fer el que vol; però la llibertat política no consisteix pas a fer el que hom vol. En un Estat, és a dir, en una societat on hi ha lleis, la llibertat no pot consistir més qu ea poder fer el que s' ha de voler i a no estar obligat a fer el que no s' ha de voler.

Cal prendre consciència del que és la independència i del que és la llibertat. La llibertat és el dret de fer tot el que les lleis permeten; i si un ciutadà pogués fer el qu eles lleis prohibeixen, no hi hauria pas llibertat, perquè els altres indrien igualment aquest poder.
(...)

A fi que no es pugui abusar del poder cal que, per la disposició de les coses, el poder freni el poder. Una constitució pot ser tal que ningú no estigui obligat a fer les coses a les quals la llei no l' obliga, i a no fer les que la llei li permet.
(...)

Hi ha en cada Estat tres menes de poders: el poder legislatiu, el poder executiu de les coses que depenen del dret de la gent i el poder executiu de les que depenen del dret civil. .

Pel primer, el príncep o el magistrat fa lleis per un temps o per sempre i corregeix o abroga les que són fetes. Pel segon, fa la pau o la guerra, envia o rep ambaixades, estableix la seguretat, prevé les invasions. Per tercer, castiga els crims o jutja les diferències dels particulars. S' anomenarà aquest darrer el poder judicial, i l' altre, simplement, el poder executiu de l' Estat.

La llibertat política en un ciutadà és aquesta tranquil·litat d' esperit que prové de l' opinió que cadascú té de la seva seguretat; i a fi que hom tingui aquesta llibertat, cal que el govern sigui tal que un ciutadà no pugui témer un altre ciutadà.

Quan el poder legislatiu i el poder executiu estan units en la mateixa persona o en el mateix cos de magistratura, no hi ha pas llibertat, perquè es pot témer que el mateix monarca o el mateix senat facin lleis tiràniques per a fer-les cumplir tirànicament.

Tampoc no hi ha llibertat si el poder judicial no està separat del poder legislatiu i de l' executiu. Si anés unit al poder legislatiu, el poder sobre la vida i la llibertat dels ciutadans seria arbitrari, puix que el jutge seria legislador. Si anés unit al poder executiu, el jutge podria tenir la força d' un opressor.

Tot estaria perdut si el mateix home, o el mateix cos dels principals, o dels nobles, o del poble, exercissin aquests tres poders: el de fer les lleis, el d' executar les resolucions públiques i el de jutjar els crims o les diferències dels particulars.
(...)

El poder judicial no ha de ser donat a un senat permanent, sinó exercit per persones tretes del cos del poble (com a Atenes), en determinats temps de l' any, de la manera prescrita per la llei, a fi de formar un triubnal queu no duri més que el temps que la necessitat ho requereixi.

D' aquesta manera, el poder judicial, tan terrible entre els homes, no estant lligat a un cert estat ni a una certa professió, esdevé, per di-ho així, invisible i nul. No es tenen contínuament jutges davant dels ulls; i es tem la magistratura, i no pas els magistrats.
(...)

Els altres dos poders podrien donar-se als magistrats o a cossos permanents, perquè no s' exerceixen sobre cap particular; no essent, l' un, més que la voluntat general de l' Estat, i l' altre, més que l' executor d' aquesta voluntat general.
(...)

Com que en un Estat lliure, tot home considerat posseïdor d' una ànima lliure ha de ser governant per ell mateix, caldria que el poble en cos tingués el poder legislatiu. Però com que això és impossible en els grans estats i està subjecte a molts inconvenients en els petits, cal que el poble faci per mitjà dels seus representants, tot el que no pot fer per ell mateix.


L' esperit de les lleis, llibre onzè. II-VI

BIBLIOGRAFIA UTILITZADA:

CABALLERO, Francisco; LARRAURI, Maite; MONROIG, Vicent: Filosofia. Barcelona: Editorial Text. Enciclopedia Catalana, 1999. (pàgines 131-133)


Webgrafia: 

UNITAT 2. ÈTICA I POLÍTICA . 4. ESTATS I NACIONS

 UNITAT 2

                                     ÈTICA I POLÍTICA

                                   4. ESTATS I NACIONS

 

ANÀLISI SÒCIO-POLÍTICA [1]

Tot analitzant i sintetitzant des d'un punt de vista sociològic [2] —tal com s'haurien d'estudiar, segons defensa A. D. Smith [3] — les estructures sòcio-polítiques que s'han anat forjant en el procés de formació dels Estats i de les nacions, podem constatar distintes configuracions que vinculen les nacions amb els Estats. Per exemple, hi ha Estats que coincideixen amb la nació    —Estats nacionals— i d'altres que no. Els Estats nacionals són homogenis —en ells domina la consciència nacional comuna: Estats uninacionals—, o bé heterogenis —en ells predomina la dita consciència, malgrat que coexisteix amb un o més fets diferencials interns. Quan l'Estat inclou minories nacionals o nacions, aleshores som davant l'Estat plurinacional. Podem continuar fent divisions i subdivisions de la forma administrativo-política dels Estats i de les nacions. Sintetitzarem les possibilitats tot estudiant les perspectives  Estat ð Estat, Nació ð nació, Estat ð nació i Nació ð Estat.

1. Estat ð Estat

L'Estat pot configurar-se en forma unitària o federal; i es dóna també la confederació d'Estats, que pot denominar-se Estat confederal.

a. L'Estat unitari és aquell que posseeix un únic centre decisori de l'impuls polític. Cristal·litza en distintes tipologies: 
a.1. Centralitzat: es basa exclusivament en relacions de superioritat i de subordinació; 
a.2. Desconcentrat: cedeix a delegacions provincials part de les seves facultats;
 a.3. Descentralitzat administrativament: admet competències pròpies i autarquia financera de les diputacions provincials i dels municipis (descentralització de fet i no de dret); 
a.4. Descentralitzat políticament: admet regions autònomes i implica, tot partint d'un únic poder constituent, una pluralitat de fonts legislatives (autonomia legislativa) amb sanció constitucional (descentralització de dret i de fet).

b. L'Estat confederal Confederació és format per una aliança d'Estats sobirans que gaudeixen de perfecta autonomia en llur estructura interna. Per això, no es consideren com a tal les unions d'Estats basades en el Dret intern, sinó solament aquelles que recolzen en les normes del Dret internacional. És una vinculació d'Estats sobirans basada en un tractat internacional, amb intenció de   perpetuïtat, i és origen d'un poder que s'exerceix sobre els Estats membres i no immediatament sobre els individus. Persegueix béns comuns i exigeix una estabilitat d'òrgans rectors. És, abans de res, una unió política organitzada amb la finalitat preeminent d'assolir la seguretat interior i exterior, i el benestar econòmico-social.
En relació a llur naturalesa jurídica, uns autors (Meyer, Carl Schmitt) defensen que la Confederació no és una simple relació contractual, sinó un subjecte de Dret polític, amb poder per a relacionar-se jurídicament tant amb altres Estats com també amb persones privades. Té plena sobirania sobre els Estats components en aquelles competències que han cedit a la Confederació, tot i que aquests Estats les conservin davant de llurs súbdits. Altres estudiosos (Laban, Jellinek) mantenen que es tracta d'una vinculació jurídico-internacional i no d'una entitat jurídico-política. L'Estat confederal no minva jurídicament la sobirania dels Estats membres, i els òrgans comuns —mitjançant els quals s'exerceixen certes funcions— de cap de les maneres són superiors als Estats. Tenen subjectivitat jurídico-internacional, així com també els seus membres. Però, mentre que la personalitat de la Confederació neix i mor amb el tractat confederatiu, la dels Estats roman i es regeix per les normes del Dret internacional comú, una vegada desaparegut el pacte. Els seus òrgans rectors manquen de poder immediat sobre els individus, però condicionen el Dret constitucional dels Estats confederats.
No s'ha de confondre amb la federació d'Estats. L'Estat federal, tal com tindrem oportunitat de veure tot seguit, és una unió de Dret intern, en la qual els components —malgrat que fossin anteriorment Estats sobirans— desapareixen com a subjectes de Dret internacional. És una entitat jurídico-política, no jurídico-internacional. Té com a base una Constitució.
En l'Estat confederal, els Estats continuen fruint de sobirania i romanen vinculats a la comunitat internacional. Les decisions de la Confederació no obliguen els individus dels Estats vinculats, si no es converteixen en lleis pròpies. Les relacions de l'Estat confederal amb els seus Estats i les d'aquests entre si es regeixen per les normes del Dret internacional comú. L'òrgan suprem de l'Estat confederal és un senat o dieta, integrat per representants dels Estats que reben manaments de llurs respectius governs. El vot favorable a la majoria requerida fa fermes les decisions de l'assemblea, que serveix d'àrbitre en les querelles internes. La Confederació es troba molt per damunt de la simple aliança. Gaudeix de poder coactiu davant dels Estats components per tal d'imposar el compliment de les obligacions contretes i també quan sorgeixen situacions que poden fer perillar la seva continuïtat.

c. La tercera estructura possible, l'Estat federal, és fruit de l'evolució del confederalisme suís i s'ha estès pel món americà, països socialistes, Alemanya, etc., mentre que en els nous països afroasiàtics, en general, ha fracassat. S'articula al voltant de l'autogestió dels interessos propis de cada Estat federat en les esferes que li són pròpies, i de la gestió comuna de part de l'Estat federal d'aquells assumptes que sobrepassen l'interès particular. Uns i altres són absolutament sobirans en llurs esferes respectives.
La federació inclou la divisió de poders i els estructura diversament segons llocs i temps, possibilita la participació dels Estats membres —les dues cambres— i, eventualment, concedeix autonomia a les parts amb fet diferencial. Els Estats membres solen tenir la mateixa estructura que el poder central —president, cambra o cambres—, gaudeixen d'autogovern i, segons els casos, posseeixen estructures de democràcia directa —assemblea general— o semidirecta —iniciativa, referèndum, revocació o destitució. Convé d'observar que, de fet, les antigues federacions es van centralitzant a poc a poc. El lligam resta expressat mitjançant la Constitució federal, i d'ací la seva importància amb vista al sistema de les garanties, que no es refereixen únicament als subjectes-ciutadà, sinó també als subjectes-Estat.
Les decisions del poder executiu es poden portar a la pràctica mitjançant: 
c.1. L'anomenada Administració indirecta: en aquest cas, l'Estat federal no té Administració central desconcentrada territorialment i, per tal d'executar les seves decisions se serveix dels funcionaris dels Estats federats. Aquest sistema té l'extraordinari avantatge d'estalviar una doble organització paral·lela (la federal i la federada); 
 c.2. Sistema d'Administració directa: aquí l'Estat federal posseeix una Administració pròpia territorialment desconcentrada. Té els inconvenients exactament contraris als avantatges que acabem d'esmentar (v.g., USA i la Unió Soviètica); c.3. Sistema mixt: constitueix una barreja dels anteriors.
L'Estat federal es fonamenta en els principis de lliure consentiment dels individus, mitjançant pacte, i de progrés del consentiment —d'entitats menors fins a l'Estat—, que respecta la vida pròpia de les entitats menors; es regeix pels principis de subsidiarietat, d'unitat, de varietat [5] , i de separació territorial i de poders —legislatiu, executiu i judicial. Aquest Estat és emmotllable ideològicament —conservadors i revolucionaris— i, també, des del punt de vista dels règims —monarquies i repúbliques. Estats Units, Mèxic i Argentina són exemples d'Estat federal.

2. Nació ð nació
Hem vist que la nació és un concepte anàleg que fa possible parlar de cercles concèntrics. El seu analogat principal —dèiem— és una comunitat de persones, la dimensió social constitutiva de la qual és successivament actuada per elements bàsics a través d'una superació que els engloba i, alhora, els redimensiona; elements que configuren la teoria objectivo-subjectivista. Des d'aquesta perspectiva tenim:
a. Nació uninacional: realitat nacional considerada en el seu cercle   concèntric menor (en la seva dimensió extensiva, no en la seva realitat intensiva).
b. Nació plurinacional o nació de nacions: cadascun dels corresponents cercles majors que inclouen altres entitats nacionals.

3. Estat ð nació

Segons que l'Estat manqui de nació, n'inclogui alguna en el seu territori, s'identifiqui amb ella o sigui transcendit per la nació dóna lloc a:
a. Estat a-nacional: l'Estat pot ser una entitat política sense cap connotació nacional. La Ciutat del Vaticà —com ja s'ha dit— n'és un exemple paradigmàtic.
b. Estat nacional: aquell on el territori de l'Estat coincideix amb la nació. Pot ser, segons el tipus de nació, un Estat uninacional o plurinacional. Els Estats uninacionals o Estats-nació no plurinacionals identifiquen Estat i nació, i han culminat un procés des d'uns orígens vers un objectiu. En alguns casos, l'Estat ha creat la nació. Ho ha fet des del poder i mitjançant una política assimilista, reduint a una sola les diverses nacions. Són molts els mitjans per tal d'assolir-ho: homogeneïtzant els costums, les tradicions, les institucions; consolidant les fronteres —cosa que ajuda a heterodiferenciar i intraaglutinar—; unificant la població —ètnicament, culturalment o religiosament—; imposant una llengua oficial única; dirigint la intraunificació     —del poble i dels funcionaris—; i/o facilitant la cohesió sense imposar-la, mantenint unes condicions de paritat i justícia entre eventuals comunitats diferents.
En altres casos, és la nació la que ha creat l'Estat [6] : adquirint-lo com a estructura, alhora que alliberant-se —freqüentment— de macroestructures imperials. Amb Fichte i Hegel comencen a desenvolupar-se les cultures nacionalistes. La història es nacionalitza, es posa al servei de la consciència nacional emergent o emergida. En les versions exacerbades, això es fa engrandint glòries, desconeixent errades i faltes, magnificant mites, inserint-se en la llegenda, criticant el que és estranger —llegendes negres—, fomentant el culte als herois nacionals, jutjant contradictòriament fets idèntics segons el color del nacionalisme en joc, elaborant teories contradictòries entre si. Aquest procés es dirigeix vers uns objectius: hom elabora la natural tasca comuna i la redimensiona dins el marc d'una finalitat específica, pròpia, transcendent —la missió històrica nacional, la predestinació metafísica nacional, el mite de la grandesa de la nació. Segons Ortega i Gasset, els nacionalismes positius són integradors i tenen una missió històrica; els negatius són disgregadors i mancats de missió històrica.
En aquest procés que anem comentant, identifiquen —deia— Estat i nació: ho fan tant en el llenguatge vulgar com en el llenguatge jurídic: l'interès estatal es converteix en interès nacional; la nacionalitat ho és de l'Estat en qüestió; nacionalitzar és transferir la propietat a l'esfera estatal; nacionalisme positiu és el que s'adhereix a la forma d'ésser i actuar de l'Estat; les relacions internacionals són les relacions interestatals; la Societat de les Nacions és la Societat dels Estats, etc. França en forneix un exemple característic.

c. Estat plurinacional: el mateix Estat inclou algunes nacions o minories nacionals. Les minories nacionals o nacions que inclou en el seu territori es poden classificar en estrangeresautòctones i immigrades.
c.1. Les primeres són els grups que pertanyen a una nació diferent de la nació (o nacions) pròpies de l'Estat en què es troben inserides. Viuen el problema de la no identitat entre l'estatalitat obligatòria i la nacionalitat conservada. La solució racional i jurídica és dotar-les d'un estatut propi; el que és irracional i inhumà és exterminar-les —genocidi—, expulsar-les o assimilar-les per la força. Abans de la I Guerra Mundial, els aliats estimularen les minories de l'Imperi Austro-hongarès amb el principi de les nacionalitats [7] . Un cop guanyada la guerra varen complir llurs prometences mitjançant l'aplicació de l'esmentat principi, manifestat en el dret d'autodeterminació, però un terç de les minories no aconseguí el seu desig; en aquest cas s'obligà a concedir a les minories el mateix estatut, públic i privat, de les majories, amb drets especials pel que feia a llur autonomia cultural. Després de la II Guerra Mundial, els tractats establiren no els drets de les minories, sinó els drets de l'home, per interessos propis, per motivacions ideològiques de caire humanista i antinacionalista, i per considerar que la garantia dels segons inclou la dels primers, cosa que —de fet— no és certa.

c.2. Les minories autòctones indígenes poden ser de tipus ètnic (v. g., els aborígens australians), cultural (v. g., els canadencs francòfons), religiós (v. g., els catòlics de l'Úlster o, si es vol, els protestants de l'Úlster dins d'Irlanda). El dret públic i l'acció internacional han tractat força els drets de les minories autòctones. El Dret internacional i la DSE els han tingut presents. Quan les minories autòctones es conscienciegen de llur fet diferencial, sorgeixen les anomenades minories nacionals. Aquest fet s'ha generalitzat en la segona meitat del segle XX. Els camins de solució de llurs problemes passen pels àmbits del federalisme, la confederació, diversos graus d'autonomia o l'assoliment de la independència-sobirania.

c.3. El tercer tipus de minoria, la immigrada, pot donar-se amb voluntat d'assimilació, de distinció o de retorn. Un dels problemes seriosos que planteja és el de la seva penetració massiva dins un Estat unitari, o dins una de les nacions minoritàries, si es tracta d'un   Estat plurinacional.
L'Estat plurinacional, si hom considera la realitat de nació de nacions, pot donar lloc a un Estat-nacional plurinacional (v. g., Espanya). Quan l'Estat no nacional pretén la uninacionalitat contra la voluntat d'una o algunes de les nacions o minories que inclou, s'anomena Estat seminacional. Podem posar d'exemple d'Estat no nacional plurinacional l'actual Estat d'Israel.

d. Estat intra-nacional: és l'Estat transcendit per la nació. Aquesta inclou l'Estat i el transcendeix (per exemple, qualsevol dels Estats federats d'USA).

e. Estat inter-nacional: és aquell el territori del qual pertany a més d'una nació sense identificar-se amb cap d'elles ni incloure-les en llur totalitat.

4. Nació ð Estat

Bo i considerant a l'inrevés la perspectiva anterior, on ara el substantiu és la nació, podem parlar de:
a. Nació a-estatal: els membres de la nació viuen disseminats entre diversos Estats, sense necessitat de formar una vertadera minoria nacional. Aquest seria el cas dels jueus abans de la constitució de l'Estat d'Israel.
b. Nació-Estat: és el mateix Estat nacional (coincideix amb 3.b) (USA, en relació amb l'Estat federal, França [8] ).
c. Nació pluriestatal: aquella que inclou diversos Estats (es correspon amb 3.d) (USA, en relació amb els Estats federats).
d. Nació intra-estatal: aquella nació a la qual es feia referència en els Estats plurinacionals (cf. 3.c). Com ja hem dit, pot ser autòctonaimmigrada o estrangera (v. g., Galícia, Escòcia).
e. Nació inter-estatal: tota nació el territori de la qual pertanyi a més d'un Estat sense identificar-se amb cap d'ells ni incloure'ls en la seva globalitat (v. g., Euskadi, kurds).
Les distincions efectuades corresponen a realitats actuals o passades, o bé són simplement ordenacions possibles. Les realitzacions de les múltiples estructures polítiques que es donen, o poden donar-se en la pràctica, són relacions d'aquestes quatre perspectives, sempre que no existeixi una contradicció de relació.

[1] Les línies que segueixen transcriuen, resumint-lo, i amplien un estudi pro manuscripto d'A. M. ORIOL, titulat Estat i nació. Les nacions sense Estat, Barcelona 1996, realitzat sobre la base de l'enriquidor text de BUSQUETS, J.Introducción a la sociología de las nacionalidades, Madrid 1971, i aportat a una reunió d'estudi del tema promoguda per AEDOS a Barcelona.
[2] Vegeu també: HABERMAS, J.Identidades nacionales y postnacionales, Madrid 1989; GELLNER, E.Naciones y nacionalismos, Madrid 1988; HERRANZ, G., La vigencia del nacionalismo, Madrid 1992.
[3] SMITH, A. D.Las teorías del nacionalismo, Barcelona 1976, p. 29.
[4] TRUYOL, A., Fundamentos de Derecho Internacional Público, Madrid 1970; MARTÍN RODRÍGUEZ, J., veu Confederación de Estados, dins Gran Enciclopedia Rialp, vol. VI, Madrid 1972, pp. 213 s.
[5] Una altra manera d'expressar la mateixa idea és mitjançant les lleis pròpies del federalisme: a) llei de superposició: existència d'institucions globals la competència de les quals s'estén a la col·lectivitat general; b) llei d'autonomia: cadascun dels Estats federats té autonomia en el que és propi; c) llei de la participació: participació en el funcionament de l'ordre jurídic global i institucional pels representants dels Estats federats (cf. RUBIO GARCÍA, L., veu Federalismo-Derecho internacional, dins Gran Enciclopedia Rialp, vol. IX, Madrid 1972, pp. 803 s.).
[6] Mancini generalitzà aquest procés a partir d'una exigència que brollava del mateix ésser de la nació: el principi de les nacionalitats (tota nació ha de constituir-se en Estat per tal de realitzar plenament la seva dimensió nacional). Veurem que, des de plantejaments eclesials, aquest principi no es correspon amb la realitat nacional. Aquesta pot desenvolupar-se en distintes estructures político-administratives que no siguin necessàriament Estat, sense que —per això— deixi de realitzar-se plenament com a nació.
[7] Vegeu nota 68 .
[8] No vull prejutjar en aquests moments la qüestió de la presència de minories nacionals a França (Euskadi nord, Catalunya nord, corsos i bretons, etc.).

Bibliografia:
ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 42 i 43)


Webgrafia: