lunes, 26 de febrero de 2018

SESSIÓ 18: LES TEORIES ÈTIQUES FORMALS (DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL)


SESSIÓ 18
LES TEORIES ÈTIQUES FORMALS
DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL 
COMPETÈNCIES 7,8,9 i 10

Data prevista per 4rt C: Diluns, 9 abril
Data prevista per 4rt A i 4rt B: Dimecres, 18 abril


ELS DEURES SÓN OPCIONALS
(Per recuperar o millorar nota) 

Resultat d'imatges de l' IMPERATIU CATEGÒRIC DE KANT



EL VALOR MORAL d' una acció no depèn, per a les teories ètiques formals, de la finalitat que es vol aconseguir en dur-la a terme.

Les ètiques formals demanen que s' apliqui un altre procediment per a reconèixer allò que és moral: establir un criteri general, que després servirà per a decidir en cada cas la valoració ètica d' una conducta.


Resultat d'imatges de ètica material versus etica formal

Classificació de les teories ètiques

Podem dividir les diferents teories ètiques en dos grups, segons com consideren que s'ahn de valorar les conductes morals:
. Ètiques materials o teleològiques: les conductes morals s'han de jutjar segons quins són els resultats que es persegueixen.
.Ètiques formals o deontològiques: les conductes morals s'han de jutjar segons el que dicta la consciència, no en funció dels seus objectius.

Entre les teories ètiques formals, hi ha l' ètica proposada per Kant, l' ètica de les filosofies existencialistes i l' ètica equitativa desenvolupada per John Rawls.

Per a totes aquestes ètiques, l' objectiu no és fer llistes de comportaments bons i dolents, sinó que cal buscar el fonament dels valors morals i intentar establir criteris per a determinar en cada cas particular la bondat de cada acció.

L' imperatiu categòric de Kant (ètica formal).

Per al filòsof alemany Immanuel Kant (1724-1804), l' ésser humà es caracteritza paer la seva capacitat d' emetre judicis, és a dir, per la seva capacitat de relacionar dos conceptes, afirmant una cosa respecte d' una altra. Això fem, per exemple, quan diem que la neu és blanca: afirmem que una cosa (la neu) té una certa característica (la blancor).

Per a Kant, cal distingir diferents tipus de judici segons el seu objecte: hi ha judicis sobre la veritat, sobre la bellesa i sobre la bondat. Aquests últims són els propis de l' ètica.

En el cas dels judicis morals, Kant creu que prenen la forma del que anomena imperatius, és a dir, lleis de conducta que la raó es dóna a sí mateixa. Si aquests imperatius es basen en la recerca de premis o en l' evitació de càstigs, Kant els considera falsament morals. En canvi, si es presenten com un deure que es pot convertir en llei universal, llavors est tracta de l' imperatiu categòric, que és el propi de l' ètica. D' aquesta manera Kant troba un fonament racional per a la moralitat, que no depèn de les circumstàncies o dels desitjos d' un individu en particular.

Valors compartits?

Resultat d'imatges de la ética equitativa de rawls

Per a l' existencialisme no hi ha una essència humana, un model ideal del que ha de ser un ésser humà. A diferència de la resta dels éssers humans som allò que fem nosaltres mateixos.

Per a Sartre (1905-1980), la condició humana es caracteritza per la completa llibertat; no hi ha cap llei, principi o màxima que valgui per a tots els humans, ni hi ha cap déu que fonamenti la bondat dels fets. Per tant, no hi ha cap moral universal: la responsabilitat de les eleccions morals de cada persona recau de forma absoluta només en cada una d' elles. Així, podem triar viure còmodament com els objectes, sense consciència de la nostra llibertat, o viure com a persones, condemnades a ser lliures.

L' ètica equitativa de Rawls

Per al filòsof nord-americà John Rawls (1921-2002), la justícia des del punt de vista de l' ètica, és tan fonamental com la veritat ho és en l' àmbit del coneixement: no es pot pretendre fer el bé sense ser just, ni fer ciència sense buscar la veritat.
Per a Rawls, el principi de la justícia és l' equitat, que s' aconsegueix amb la regla de l' elecció que anomena maximín: cal triar aquella acció que procuri un màxim profit a qui es trobi en una situació de mínim benestar.
Aquestes eleccions s'han de fer amb un vel d' ignorància, és a dir, prescindint de la manera com afectaran a qui pren decisions, des d' un punt de vista d' equitat universal.

Com s' ha de donar una mala notícia a un bon amic


La Lucía, en Saül i la Noa  tenen males notícies per al seu amic Hugo: no queden més entrades per a un concert al qual aniran tots tres. L’ Hugo s’ hi volia apuntar, però es va decidir massa tard i ara tindrà un disgust!
La Lucía pensa que si l’ Hugo es va decidir tard, mala sort, així és la vida. El que no té tan clar és si ha de donar la mala notícia a l’ Hugo o deixar que ell sol la descobreixi. En Saül creu que, si fos ell qui es trobés en la situació de l’ Hugo, preferiria saber-ho el més aviat possible. Pensa que en general és preferible saber la veritat, de manera que li donarà la mala notícia a l’ Hugo tan aviat com el vegi. La Noa està considerant si no seria millor que tots ells renunciessin a anar al concert. D’ aquesta manera, tots es trobarien en igualtat de condicions, incloent-hi l’ Hugo. Però tampoc li sembla del tot just que tres amics hagin de renunciar al concert per un de sol...

ACTIVITATS per fer a classe:

1.- Quins elements de les teories ètiques formals reconeixes en les reflexions de la Lucía, en Saül i la Noa? (2 punts)
2.- Creus que la Lucía potser no decidirà res? (2 punts)
3.- Et sembla que en Saül té raó i que tothom voldria saber la veritat a qualsevol preu? (2 punts)
4.- Què opines sobre el dilema de la Noa? Es pot determinar sempre què afavorirà el màxim de persones? (2 punts)
5.- Com actuaries tu si fossis amic de l' Hugo? Argumenta la teva opció. (2 punts)

Tª de la justicia como equidad. JOHN RAWLS






Bibliografia:
BELTRÁN DEL REY, JORDI; BATLLE, ROSER; MARTÍN, XUS; PUIG JOSEP M. : Atòmium. Cultura i valors ètics. Barcelona: Enciclopedia Catalana, 2017 (pàgines 40 i 41)


Webgrafia: 
https://es.slideshare.net/NereaGuerrero/la-moral-kantiana-7578979
http://slideplayer.es/slide/4318880/
http://asicantabaasiasi.blogspot.com.es/2009/11/httpcomunicaciondiegosaturno.html
https://www.youtube.com/watch?v=xXDHU1M28zg

miércoles, 21 de febrero de 2018

SESSIÓ 17: FOTO DENÚNCIA (DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL)

SESSIÓ 17
FOTO DENÚNCIA 
DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL
COMPETÈNCIES 7,8,9 i 10

Data prevista:
4rC Dilluns 12 Març 2018
4rt A Dimecres 14 Març 2018
4rt B Dimecres 4 Abril 2018


ELS DEURES SÓN OPCIONALS
(per recuperar o millorar nota)



LA PRESÈNCIA dels mitjans de comunicació és tan intensa, que actualment ens costaria imaginar una societat sense que aquests existissin. Periodistes, reporters, cronistes i fotògrafs d' arreu del món fan de la seva feina diària una eina de denúncia i critica social, de reivindicació i de presa de consciència. La seva contribució ha estat cabdal en moments crítics per a desvetllar realitats amagades. Ara bé, la duresa i la brutalitat d' algunes imatges han obert un debat en més d' una ocasió. Quins són els límits d' allò que es pot fotografiar i mostrar? 

El desgarrador testimonio de la fotógrafa que captó la foto de Aylan

Aquesta fotografia va tenir un gran impacte en les xarxes socials i en els mitjans de comunicació. La imatge va ser captada per la fotògrafa Nilufer Demir en una platja turca. La família d’ aquest infant mirava de desplaçar-se cap a Grècia tot fugint de la guerra de Síria. Viatjaven en una llanxa pneumàtica i només el pare de la família va sobreviure. La fotògrafa va voler immortalitzar una imatge molt crua. Nilufer Demir s’ ha fet famosa per aquest retrat.




Nilufer Demir treballa com a corresponsal per a una agència de notícies turca i cobreix l' arribada d' immigrants. Mitjançant la seva feina, dóna a conèixer la realitat d' un fenomen que ha deixat moltes vides pel camí. En els darrers anys, milers de persones s' han vist obligades a deixar les seves terres per a cercar unes condicions de vida millor. Demir fa anys que fotografia imatges crues sobre les conseqüències d' aquests desplaçaments forçats. La matinada del 2 de setembre de 2015 era a la costa quan va veure diferents cossos que arribaven flotant a la platja. Quan s' hi va apropar, va trobar el cos d' un nnen de tres anys estès a la sorra. Va considerar que no podia fer res per ell. "L' única cosa que podia fer era que el seu crit fos escoltat per tot el món, i ho vaig fer amb la seva fotografia. "És per això que va dedicar tota una sèrie fotogràfica a l' infant i el va convertir en símbol del drama que ha suposat per a moltes famílies haver de marxar del seu país a causa de la guerra siriana. El seu desig era que la imatge tingués prou impacte com per a aconseguir mobilitzar el món a la recerca d' una solució per als refugiats. 

1. OBSERVA la fotografia. (2 punts)
1.1 Quins sentiments et provoca?
1.2 Posa-hi un títol.
1.3 Redacta un peu de fotografia de dues o tres línies.
1.4. Llegiu uns quants escrits i comenteu les vostres opinions i reaccions davant la imatge.

2. PENSA i escriu els teus punts de vista. (2 punts)
Demir explica que en veure l' infant va quedar paralitzada, però que, com a fotògrafa, no tenia temps per a deliberar sobre la conveniència de captar la imatge. 
2.1. Creus que Demir és una bona professional? Per què?
2.2. Va fer bé de disparar la càmera davant d' aquella escena?  


Resultat d'imatges de nilufer demir
Nilufer Demir took the photo of tragic Aylan which has now been seen across the globe

3. LLEGEIX i respon les preguntes: (4 punts)

La fotografia del nen a la platja va fer la volta al món a través dels diaris i les xarxes socials. Tot i que feia setmanes que centenars d' imatges sobre els refugiats sirians omplien les portades dels diaris, sembla que la fotografia d' un infant mort va provocar un impacte més gran en la ciutadania i, sobretot, va forçar els governs a prendre mesures efectives d' acollida dels refugiats.
3.1. Què aporta la imatge a la sensibilització social?
3.2. Consideres legítim fer servir retrats de menors per a mostrar certs drames socials? Creus que amb la publicació d' aquesta fotografia es va vulnerar algun dret dels infants? 
3.3. Imagina la mateixa imatge, amb un adult com a protagonista. Creus que hauria tingut el mateix impacte en l' opinió pública? Per què? 
3.4 Alguns mitjans de comunicació van considerar la imatge massa dura i en van publicar una altra, de la mateixa sèrie, en què un gendarme agafava el nen en braços. En aquella imatge no es veia la cara de l' infant. Què et sembla que els va portar a prendre aquesta decisió? Quina de les dues imatges et sembla més adequada? 
3.5. Estàs d' acord amb la frase "el fi justifica els mitjans"?

4. REFLEXIONA sobre la nostra responsabilitat amb aquestes fotografies. (2 punts)

Gràcies a les xarxes socials tot podem ser autors i creadors de muntatges, publicacions i comparticions. 
4.1 Creus que seria adequat penjar aquesta fotografia? Per què? 
4.2 Per què creus que la gent compartiria aquesta imatge o li posaria un "m' agrada"?




ALGUNS PRINCIPIS DE LA PROFESSIÓ PERIODÍSTICA

25. El fi no justifica els mitjans: la informació s’ ha d’ obtenir a través de mitjans legals i ètics.
30. No s’ ha de confondre el que és conflictiu o espectacular amb el que és important des del punt de vista informatiu. El periodista no mediatitzarà l’ exercici de la seva funció amb la finalitat principal d’ adquirir prestigi.
33. De vegades es produeixen situacions de tensió i de conflictes nascuts sota la pressió de factors com el terrorisme, la discriminació de les minories, la xenofòbia o la guerra. En aquestes circumstàncies, els mitjans de comunicació tenen l’ obligació moral de defensar els valors de la democràcia, el respecte a la dignitat humana, la solució dels problemes a través de mètodes pacífics i de tolerància.

Font: Codi deontològic europeu de la professió periodística (adaptació).

. Fullejeu alguns diaris i valoreu fins a quin punt respecten el codi ètic del periodisme. 

. Mireu aquests vídeos:


El Conflicto Sirio, en Cinco Minutos





La primavera àrabe. 



Bibliografia:
BELTRÁN DEL REY, JORDI; BATLLE, ROSER; MARTÍN, XUS; PUIG JOSEP M. : Atòmium. Cultura i valors ètics. Barcelona: Enciclopedia Catalana, 2017 (pàgines 38 i 39)

Webgrafia: 
https://www.clarin.com/mundo/nilufer_demirdesgarrador_testimonio_de_la_fotografa_que_capto_la_foto_de_aylan_0_SkylO9QtvQg.html

http://www.clasesdeperiodismo.com/2015/09/03/nilufer-demir-tome-la-foto-para-mostrar-la-tragedia/

https://www.youtube.com/watch?v=XoALBIc3uH4

https://www.youtube.com/watch?v=ZJcuBUrFBkE

https://www.express.co.uk/news/world/603140/Aylan-Kurdi-photographer-speaks-out-about-syrian-dead-child-photo

SESSIÓ 16: LA CRISI DE L' ÈTICA UNIVERSAL (DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL)

SESSIÓ 16 
LA CRISI DE L' ÈTICA UNIVERSAL 
(DIMENSIÓ SOCIOCULTURAL)
COMPETÈNCIES 7,8,9 i 10

Data prevista: 
4rA 28 Febrer 2018 (Nevada)
7 Març 2018 
4rt B 14 Març 2018 
4rC/ 26 Febrer 2018 
ELS DEURES SÓN OPCIONALS
(Per recuperar o millorar nota) 


LA  CRÍTICA al caràcter racional de les propostes ètiques modernes que caracteritza la reflexió filosòfica contemporània posa en qüestió la possibilitat d' uns valors ètics objectius i universals.

Quin valor tenen els valors morals?

Per a pensadors com Nietzsche i Marx, els models ètics que defensen uns valors objectius i universals són construccions falses que cal desemmascarar.
Nietzsche 


"Exigeixo al filòsof que se situï més enllà del bé i del mal, que posi a sota seu la il·lusió de judici moral. Aquesta exigència deriva d' una intuïció que jo he estat el primer a formular, la intuïció que no hi ha fets morals. En aquest sentit,  mai no hem de prendre un judici moral al peu de la lletra, ja que és una cosa sense sentit"
F. NIETSCHE, L' ocàs dels ídols (adaptació) 


"Els fantasmes del cervell humà són sublimacions necessàries del procés material de la vida dels homes, que reposa sobre bases materials. La moral, la religió, la metafísica i qualsevol altra ideologia perden així l' existència autònoma. No és mai la consciència la que determina la vida real, ,sinó que és la vida real la que determina la consciència."
K. MARX, La ideologia alemanya (adaptació) 

1. ANALITZA les crítiques a l' ètica dels textos:
1.1. Per què segons aquests textos de Nietzsche i Marx no és possible l' existència de valors morals universals, vàlids per a tothom? 
1.2. Quina és, per aquests autors, la condició de l' ètica? D'on provenen els valors morals, segons aquests pensadors? 

2. RESPON segons la teva experiència personal: 
2.1. Segur que alguna vegada t'han dit que hi ha coses que t' hauràs d' esperar a ser més gran per a poder-les fer...Creus que això vol dir que hi ha valors diferents segons l' edat o que és només una manera d' aconseguir que els menors facin el que interessa als adults? 

Nous fonaments per a l' ètica 

Filòsofs com Sartre o Rawls examinen com es poden fonamentar noves propostes ètiques:




"L' existencialista pensa que és molt incòmode que Déu no existeixi, perquè amb ell desapareix tota possibilitat de trobar valors objectius i ja no es pot tenir un concepte de bé universal. No queda escrit enlloc que el bé existeixi, que calgui ser honest, que no s' hagi de mentir. Estem en un pla en el qual només hi ha éssers humans." 
J.P. SARTRE, L' existencialisme és un humanisme (adaptació) 


Les propostes teòriques sobre el tractament just de la desigualtat entre els ciutadans quedaren resumides en un “segon principi de justícia”. Aquest principi sosté, en primer lloc, que ja que els ciutadans són lliures i iguals solament es consideraran justes les desigualtats que resultin d'una igualtat d'oportunitats. La forma d'igualar oportunitats entre ciutadans consisteix bàsicament a oferir una cobertura pública igual per a tothom de tota una sèrie de serveis, com ara la sanitat i l'educació.


"El nostre problema és el següent: entenent la societat com un sistema equitatiu de cooperació entre ciutadans lliures i iguals, quins principis de justícia són els més adequats per a definir els drets i les llibertats bàsics i per a regular les desigualtats socials i econòmiques? Per a trobar un principi que reguli aquestes desigualtats, recorrem a les nostres més fermes conviccions raonades sobre drets i llibertats bàsics iguals, sobre el valor equitatiu de les llibertats polítiques i sobre la igualtat equitativa d' oportunitats."
J. RAWLS, La justícia com a equitat. Una reformulació (adaptació) 

1. ANALITZA quin fonament de la moral proposen:

1.1 Segons Sartre, si no hi ha valors universals, què queda per a donar fonament a l' ètica?
1.2 Per a parlar de justícia, Rawls prefereix fer servir conceptes polítics, com drets i llibertats. Segons això, fonamenta la seva ètica de forma teòrica o pràctica?

2. COMPARA tipus de normes de conducta: 

2.1 Per a molts autors contemporanis, com Sartre i Rawls, els valors ètics s' han de basar en decisions humanes. Segons això, el reglament d' un esport, com el futbol o el bàsquet, podria ser un exemple de norma ètica? Per què? 

Dues maneres de decidir com s' ha d' actuar. 


A la classe de 4t ESO de l’ Institut de Vilanelloc sovint hi ha conflictes entre els alumnes pel temes més variats: on han de seure, qui s’ encarrega de recollir el material comú, qui serà el delegat de la classe...
Com que molts alumnes creuen que ells tenen la raó, les discussions no s’ acaben mai.. Els professors podrien intervenir-hi i dictar unes normes d’ obligat compliment, però creuen que els alumnes ja són prou grans per a començar a resoldre aquestes coses per ells mateixos, de manera que no ho pensen fer.

. Quins paral·lelismes trobes entre la situació de l' Institut de Vilaenlloco i les propostes ètiques d' aquesta sessió?
. De quina manera creus que es pot resoldre una situació tan conflictiva? 

Podem veure a classe:


- Igualdad y Equidad




- Aquest vídeo crearà controversia. 



NO HI HAURÀ DEURES PER CASA. 
ALGUNS ALUMNES HAN ENTREGAT UNA REDACCIÓ SOBRE ELS VÍDEOS, DE MANERA OPCIONAL. El sistema d' avaluació serà com sempre +1 punt i següents, per premiar la bona actitud i puntualitat.
Els alumnes de 4t A han entregat amb +1 a afegir a la nota de la redacció el dia 14 de març 2018. 
Així mateix, un cop efectuada la sessió, els alumnes de 4rt C i 4rt B també es poden afegir a la iniciativa. 

Bibliografia

BELTRÁN DEL REY, JORDI; BATLLE, ROSER; MARTÍN, XUS; PUIG JOSEP M. : Atòmium. Cultura i valors ètics. Barcelona: Enciclopedia Catalana, 2017 (pàgines 36 i 37)

Webgrafia

https://drupal-multisite-s3.s3-us-west-2.amazonaws.com/files/nietzsche.jpg
https://www.saberespractico.com/wp-content/uploads/2016/05/marx-frases.jpg
https://www.lifeder.com/wp-content/uploads/2015/11/frases-de-sartre.png
http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-the-principles-of-justice-are-chosen-behind-a-veil-of-ignorance-john-rawls-151386.jpg
http://www.danielgutierrez.cat/wp-content/uploads/2016/02/igualdad-vs-equidad-400x299.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=jOUYTpLCL6g
https://www.youtube.com/watch?v=SCMheSnbtFU