miércoles, 14 de septiembre de 2016

EXTRACTE DE LA PROGRAMACIÓ DE LA MATÈRIA A LLIURAR A L’ALUMNE



EXTRACTE DE LA PROGRAMACIÓ DE LA MATÈRIA A LLIURAR A L’ALUMNE



PROFESSOR
Sílvia Gil Cordero
NIVELL EDUCATIU
ESO
MATÈRIA
EDUCACIÓ ETICOCÍVICA
CURS
4t

CONTINGUTS

Primer Bloc: Capacitat crítica i iniciativa personal
1.Acceptació crítica de la identitat i els interessos personals, mostrant una actitud oberta a la transformació positiva.
2.Desenvolupament de la capacitat crítica i la iniciativa personal per assumir la responsabilitat que implica l’ús de la llibertat d’elecció en la presa de decisions morals, identificant els diferents tipus de raonament implicats i reconeixent les coherències i contradiccions entre els judicis i les accions.
3.Identificació de l’existència d’una consciència ètica, capaç d’orientar l’acció de manera lliure i racional i en el context de les llibertats i drets humans.
4.Identificació i presa de consciència dels elements del context social i cultural, inclosos els mitjans de comunicació i la publicitat, que condicionen el sistema de valors propi i poden influir en la pròpia presa de decisions, analitzant especialment els estereotips que tendeixen a imposar-se com a models de conducta.
Els continguts de caràcter conceptual s’estructuren en la següent unitat:
UNITAT DIDÀCTICA 1. Demano la pau i la paraula
1.Les creences
2.Identitats
3.Intel·ligència, sentiments i emocions
4.Som les decisions que prenem
5.Fes allò que hagis de fer
6.Llibertat i responsabilitat
7.La tolerància
8.En peu de pau

Segon Bloc: Valors ètics per una societat democràtica
1.Reconeixement de la ciutadania en la seva dimensió individual i social. Conceptualització i anàlisi dels principis ètics que estan a la base dels drets, deures i llibertats de les persones i dels col·lectius.
2.Identificació, anàlisi i rebuig de situacions d’incompliment dels drets humans a nivell local i global. Coneixement de mecanismes per combatre l’incompliment i la violació dels drets humans. Reflexió crítica sobre les garanties i límits dels drets i llibertats.
3.Identificació dels conceptes claus del sistema democràtic (parlamentarisme, sistema electoral, pluralisme polític, representativitat)
4.Contrast de valors i argumentació dels valors propis. Respecte i valoració crítica de les opcions i plantejaments personals dels altres, desenvolupant una actitud assertiva.
Els continguts de caràcter conceptual s’estructuren en la següent unitat:
UNITAT DIDÀCTICA 2. Ètica i política
1.Poder i autoritat
2.Democràcia
3.Estats i nacions
4.L’Estat democràtic i el dret
5.Formes de participació política
6.Constitucions i lleis
             7.Llibertats i drets


Tercer Bloc: Ciutadania en un món global
1.Identificació i rebuig de situacions de marginació, intolerància, desigualtat i injustícia social en el món, desenvolupant una consciència ètica.
2.Reflexió sobre els dilemes morals del món actual en els que es manifestin plantejaments antropològics i ètics diferents, desenvolupant un criteri propi a partir de la posada en comú i el contrast d’informacions, opinions i valors.
3. Interpretació crítica de la influència dels mitjans de comunicació i d’informació en el món actual.
4.Valoració de la racionalitat i d’una actitud dialògica com a mitjans per assolir una concepció del món flexible i oberta i adaptar-se a una realitat en constant evolució. Compromís per trobar alternatives i solucions als problemes per intentar fer un món més just.
5.Reconeixement de diverses formes de participació ciutadana, com el voluntariat, l’associacionisme i altres moviments compromesos en la defensa dels drets humans, i dels valors que aporten a la societat.
Els continguts de caràcter conceptual s’estructuren en les següents unitats:
UNITAT DIDÀCTICA 3. Ètica i drets
1.És necessari pensar sobre els drets humans?
2.Els drets naturals i l’època de les revolucions
3.La decadència dels drets naturals
4.Els drets humans en l’actualitat
5.Drets, necessitats i capacitats humanes
6.Cultura i drets humans
7.Drets de l’individu i drets de la comunitat
UNITAT DIDÀCTICA 4. Problemes socials del món actual
              8.El dret a la igualtat
              9.Formes de discriminació
             10.Factors de discriminació
             11.La globalització i els problemes del desenvolupament
             12.Poder i mitjans de comunicació
             13.Ciutadania global
             14.La cultura de la pau




COMPETÈNCIES
L’Educació eticocívica es centra, sobretot, en la competència social i ciutadana i en la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic; perquè, propicia l’adquisició d’habilitats per viure en societat i exercir la ciutadania democràtica; afavoreix la universalització de les pròpies aspiracions i drets per a totes les persones; ajuda a generar valors com la cooperació, la solidaritat, el compromís i la participació; valora la conquesta dels drets humans i rebutja les situacions d’injustícia; afavoreix l’assimilació de destreses per conviure i construir societats més cohesionades, lliures i equitatives.
De la mateixa manera, propicia la competència d’autonomia i iniciativa personal; perquè afavoreix les iniciatives de planificació, presa de decisions, organització i assumpció de responsabilitats; permet assumir de manera crítica i reflexiva l’exercici de la llibertat, dels seus drets i els seus deures individuals i col·lectius en un clima de respecte cap a les altres persones i postures morals; afavoreix l’autonomia i l’autoconfiança en la construcció d’un pensament i projecte de vida i en la presa de postures sobre els problemes i les possibles solucions; afavorint, també, la construcció d’un judici ètic propi, basat en els valors i les pràctiques democràtiques.






CRITERIS D’AVALUACIÓ
Criteris
1.Expressar i controlar les pròpies emocions, respectant les dels altres des de la valoració de la llibertat humana. Expressar judicis i opinions pròpies de forma argumentada, desenvolupant una actitud autocrítica i acceptant l’existència de discrepàncies amb els altres.
2.Prendre consciència de la pluralitat d’opcions i posicionaments entorn dels dilemes morals del món actual, valorant-los críticament, identificant els elements del context social i cultural que els condicionen, i formar-se una opinió pròpia, oberta i flexible.
3.Adquirir valors humanitzadors que no siguin excloents i manifestar una actitud de respecte i empatia envers els altres. Reconèixer el valor de la pluralitat i de la diversitat, distingint-les dels elements diferenciadors que estan a la base d’algunes discriminacions.
4.Reconèixer els drets humans com a principal referència ètica per a la conducta humana, valorant el seu compliment i reconeixent situacions de violació d’aquests drets en entorns propers i llunyans.
5.Conèixer i expressar de forma argumentada la noció de sistema democràtic,  valorant la participació ciutadana i la responsabilitat dels poders públics envers la ciutadania.
6. Utilitzar de forma rigorosa i contrastada diferents fonts d’informació per documentar-se sobre alguns dels problemes i reptes de la societat actual, valorant la possibilitat  de solucions alternatives i manifestant actituds favorables a la solidaritat i cooperació internacionals.
7.Identificar la influència dels mitjans de comunicació en la presa de les pròpies decisions i en els hàbits i models socials.
Instruments
Instruccions d’ avaluació de la  matèria d’ Educació Eticocívica de 4rt ESO.

Cada dia de classe es demanarà a l’ alumne la presentació del treball de l’ aula o bé el treball fet a casa, que podrà ser exercicis del llibre o anàlisi d’ alguna pel·lícula visionada a l’ aula. D’ aquesta manera, cada alumne anirà confeccionant un dossier de treball diari amb portada, amb fulls tipus DNA4 (no llibreta)  i funda de plàstic. La professora es quedarà amb el material, fins el dia de la correcció tenint en compte les dates de l’ avaluació pertinent. Així doncs, l’ alumne que no hagi presentat algun exercici o treball, haurà de presentar uns altres que es pactaran amb la professora de l’ assignatura. Es farà una nota mitjana, a criteri de la professora, dels treballs entregats, que serà la nota de l’ avaluació.

La nota de qualificació de tot el curs, sorgirà de la nota mitjana de les tres avaluacions. Si aquesta nota és 4,5 punts, es considerarà l’ assignatura aprovada. Si aquest no és el cas, l’ alumne s’ haurà d’ examinar de l’ avaluació o avaluacions suspeses a la prova extraordinària de juny. Si l’ alumne no aprova al juny, s’ haurà d’ examinar de tota la matèria a la prova extraordinària de setembre, amb un examen de comentari de text amb preguntes.



BIBLIOGRAFIA

SAVATER,  Fernando: Ética para Amador.
ROVIRA, Àlex y TRIAS DE BES MINGOT, Fernando: La buena suerte. Claves para la prosperidad.

MATERIAL NECESSARI

Llibre de text Educació ètica i cívica (Ediciones del Serbal)

No hay comentarios:

Publicar un comentario