miércoles, 18 de octubre de 2017

SESSIÓ 6: QUAN EL MAL JA ESTÀ FET (DIMENSIÓ INTERPERSONAL)

SESSIÓ 6 
QUAN ELMAL JA ESTÀ FET 
(DIMENSIÓ  INTERPERSONAL)




EN LA SESSIÓ DEDICADA  a la pressó, hem vist que aquesta no sempre és la solució més eficaç per a certes persones i davant d' alguns delictes. També hem comprovat que de vegades els interns no senten que la presó els ajudi a reparar el mal que han fet a les víctimes. En aquest sentit, hi ha altres mesures que són més positives per a totes les parts implicades en un delicte. 

Mediació, també en l' àmbit de la justícia

La mediació és una forma pacífica de resoldre els conflictes que busca arribar a acords de convivència entre les persones implicades, de manera que totes treguin algun benefici. La mediació ens ajuda a conèixer-nos més a nosaltres mateixos i a conèixer els altres, fet que contribueix a millorar les relacions personals, en particular, i la convivència, en general. 

Fa poc més de vint anys es va pensar que la mediació també podia ser una bona eina per a reparar el dany causat per part d' una persona que havia comès un delicte o una falta. Així és com es va posar en marxa el Projecte de conciliació i reparació de la víctima i els serveis en benefici de la comunitat o, el que és el mateix, un porcés de mediació adaptat a l' àmbit de la justícia. 

La reparació penal.

Tradicionalment, en gairebé totes les societats i cultures s' ha aplicat la justícia punitiva, que és aquella que infligeix un càstig a una persona que ha infringit la llei. Aquest càstig, en general, pot ser una multa o una pena de presó.

En l' actualitat, hi ha professionals que miren d' impulsar la justcia restaurativa, que és aquella que busca aconseguir que la persona que ha comès el delicte repari el dany causat i que es resolgui el conflicte d' una manera justa i equilibrada a través de mesures penals alternatives a la presó. 

A Catalunya la justícia restaurativa cada cop es fa servir més en l' àmbit juvenil. S' està consatant que la seva aplicació també és positiva a llarg termini, perquè contribueix a reduir la reincidència; és a dir, la possibilitat que una persona que ha comès un delicte torni a vulnerar la llei en el futur. 

Arguments a favor de la justícia restaurativa

En un procés de mediació penal, totes les parts implicades en surten beneficiades:

. La víctima: pot explicar la seva vivència i sentir-se escoltada i compresa per la persona que li ha ocasionat el dany. 
. L' infractor: pot prendre consciència de les conseqüències dels seus actes i fer-se perdonar per la víctima.
. La societat: se sent més propera al món de la justícia i pot prendre consciència de les circumnstàncies que porten determinades persones a cometre actes delictius. 
. L' Administració: Es redueix el volum de feina als jutjats i les despeses econòmiques que comporta un procés són més petites que les de la justícia ordinària. 

En definitiva, la mediació penal contribueix a la pau i al benestar social. 

Serveis en benefici de la comunitat

Una de les mesures que sovint s' acorden davant d' un procés de mediació penal és que la persona que ha ocasionat el dany es comprometi a fer un servei en benefici de la comunitat. Es tracta que participi activament i juntament amb la víctima no solament en la gestió del conflicte, sinó també a trobar-hi una sortida constructiva. 


Un accident desafortunat

En Bernat va amb el seu monopatí a tot arreu. Sempre que pot, queda amb els amics en un parc per fer salts i altres “filigranes”. La setmana passada, però , corria per la vorera dalt del seu monopatí i va entrebancar-se amb una dona gran, amb tan mala sort, que la va fer caure i aquesta es va trencar el fèmur.
Els Mossos ja han fet saber a en Bernat que córrer amb el monopatí per la vorera no està permès i li proposen dues alternatives per a pal·liar els problemes que ha ocasionat a la seva víctima, la senyora Mercè: 

1.       Pagar-li una bona quantitat de diners per totes les molèsties ocasionades.
2.       Ajudar-la a anar a comprar i a fer les feines de casa fins que estigui totalment recuperada de la seva lesió al fèmur. 

      

ACTIVITATS:

1.- Quina de les dues propostes et sembla més favorable per a la senyora Mercè? Per què? (5 punts) Mínim 5 línies. 
2.- Quina de les dues propostes  et sembla que ajudarà més en Bernat a prendre consciència de la importància de respectar la mobilitat dels vianants? Per què? (5 punts) . Mínim 5 línies. 

- Per saber-ne més:

A la sessió 6 hem llegit que: "c. S' ha descobert que una dona que ha ocupat un càrrer polític durant molts anys ha fet servir diners públics per a usos particulars." 

a) Tenim el cas a Espanya de la ministra de Sanitat Ana Mato que va pagar despeses de l' aniversari dels seus fills, amb diners públics (Trama Gürtel).



b)   La Fiscal Concepción Sabadell habla del Caso Gürtel "Queda plena y abrumadoramente acreditada la caja B del PP"


c)  La Fiscal del Caso Gürtel concluye que Ana Mato y el PP cobraron de la trama.




d) Eduardo Inda: "Los Pujol son los mayores ladrones de Europa"




DATA D' ENTREGA DE LES ACTIVITATS:
Sessió 6
4rA
Dimecres 8 Novembre  +1punt d' actitud a afegir a les activitats
Dimecres 15 Novembre +0,5 punts d' actitud a afegir a les activitats
Dimecres 22 Novembre 0 punt d' actitud. Ni puja ni baixa la nota de les activitats.
Dimecres  29 Novembre -1 punt d' actitud a a restar a la nota de les activitats.


Sessió 6
4rB
Dimecres 8 Novembre +1punt d' actitud a afegir a les activitats
Dimecres 15 Novembre +0,5 punts d' actitud a afegir a les activitats
Dimecres 22 Novembre 0 punt d' actitud. Ni puja ni baixa la nota de les activitats.
Dimecres  29 Novembre -1 punt d' actitud a a restar a la nota de les activitats.


Sessió 6
4rC
Dilluns 6 Novembre +1punt d' actitud a afegir a les activitats
Dilluns 13Novembre +0,5 punts d' actitud a afegir a les activitats
Dilluns 20 Novembre 0 punt d' actitud. Ni puja ni baixa la nota de les activitats.
Dilluns 27 Novembre -1 punt d' actitud a a restar a la nota de les activitats.

FORA D' AQUESTES DATES LES ACTIVITATS DE LA SESSIÓ 6 NO SERAN AVALUABLES. 

Bibliografia:
BELTRÁN DEL REY, JORDI; BATLLE, ROSER; MARTÍN, XUS; PUIG JOSEP M. : Atòmium. Cultura i valors ètics. Barcelona: Enciclopedia Catalana, 2017 (pàgines 16 i 17)

Webgrafia: 
http://www.legaltoday.com/files/Image/practica-jur/mediacion-mazo.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=MapYU-MBt1U
https://www.youtube.com/watch?v=1DZ2DiiEZng
https://www.youtube.com/watch?v=p1Uj6xyk_IQ
https://www.youtube.com/watch?v=m31aNCyalwE

No hay comentarios:

Publicar un comentario