miércoles, 25 de mayo de 2016

UNITAT 3. ÈTICA I DRETS. La Declaració Universal dels Drets Humans

Homicidis per motius d' honor a Pakistan
El març de 1999, Lal Jamilla Mandokhel, una noia de 16 anys pakistanesa, fou violada en diverses ocasions. El seu onclee a denunciar l' incident davant la policia, que arrestà l' acusat, però va lliurar la jove a la seva tribu, els mazuzai. Un consell tribal d' ancians va decidir que la noia havia causat la vergonya als seus i que l' única manera de restaurar l' honor era mitjançant la mort. La jove fou executada a trets davant d' una assemblea tribal. 
La història de Lal Jamilla no és un cas aïllat. Cada any, centenars de dones i nens són víctimes d' homicidis "per motius d' honor" al Pakistan. Els seus assassins poques vegades són perseguits, i en les comptades ocasions en què se'ls arresta, les penes imposades són mínimes. 

5.1 La Declaració. Presentació
La Declaració Universal dels Drets Humans aprovada i proclamada el 10 de desembre de 1948 inclou unPreàmbul i 30 Articles. En el Preàmbul es presenten els principis bàsics sobre els que es fonamenten els 30 Articles; són les consideracions que inspiren el conjunt de l'articulat i li donen força.

5.1.1 El Prèambul
El Preàmbul enuncia set consideracions prèvies a la Proclama. Es considera que el reconeixement de ladignitat de tot membre de la família humana està a la base de la llibertat, de la justícia i de la pau; el menyspreu d'aquesta dignitat ha originat moltes barbaritats. Es considera essencial protegir les personesamb drets fonamentals, establir relacions amistoses entre els països, afavorir el progrés social, instaurar millors condicions de vida.
El conjunt de la declaració expressa un ideal comú de la comunitat de nacions, un ideal moral mínim i compartit que ha de guiar les relacions entre les persones. Un ideal comú que és inalienable, que és universal, que és innegociable.

5.1.2 Els 30 Articles
Els 30 Articles de la Declaració contenen una proclamació de principis i de drets. Uns drets es presenten com a fonamentals o personals: com el dret a la vida, a la llibertat, a la seguretat. Uns altres són drets civils i polítics: com el dret a la propietat o a la intimitat o com el dret al sufragi universal i secret o el dret a la llibertat d'associació. Altres són drets econòmics, socials i culturals: com el dret a formar família o a l'habitatge o com el dret al treball i a un salari igual per igual treball o com el dret a l'educació.
Els 30 Articles es poden enunciar, d'una manera només indicativa, de la següent manera:


Indicació sobre cada un dels 30 Articles
1. Tots els éssers humans naixem lliures i iguals
2. Tothom té dret a aquests drets
3. Dret a la vida
4. Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud
5. Ningú no serà sotmès a tortura
6. Tot ésser humà té dret a una personalitat jurídica
7. Tots som iguals davant la llei
8. Tothom té dret a defensar-se davant els tribunals
9. Ningú no podrà ser detingut arbitràriament ni desterrat
10. Dret a un judici just
11. Dret a la presumpció d'innocència
12. Dret a la intimitat
13. Dret a la llibertat de moviment
14. Dret d'asil
15. Dret a la nacionalitat
16. Dret al matrimoni
17. Dret a la propietat
18. Dret a la llibertat de pensament, consciència i religió
19. Dret a la llibertat d'expressió
20. Dret a la llibertat de reunió
21. Dret a la democràcia
22. Dret a la seguretat social.
23. Dret al treball
24. Dret a l'oci
25. Dret a un nivell de vida adient
26. Dret a l'educació
27. Dret a la cultura
28. Dret a l'ordre social
29. Dret a les llibertats i al respecte de la comunitat
30. Dret a que aquests drets no siguin suprimits en cap circumstància
Text complet: 

Els drets humans no s'acaben amb la Declaració de 1948. El redactat d'aquesta no s'ha modificat, però en anys posteriors s'han anat introduint i aprovant altres drets amb nous documents; així, s'han reconegut els drets dels infants, el dret a no discriminació de la dona, el dret a un entorn saludable, etc.

Bibliografia: 

ALFARO, Carmen i VVAA:  Educació ètica i cívica. Barcelona: Ediciones del Serbal, 2008 (pàgines 64 i 65)

WEBGRAFIA: 
http://www.xtec.cat/~lvallmaj/edupolis/5dudh.htm

1 comentario: