martes, 2 de noviembre de 2021

SESSIÓ 8: DONES DE NEGRE (DIMENSIÓ INTERPERSONAL) Competències 5 i 6 Competències Clau (CC) 29 i 30

 SESSIÓ 8: 

DONES DE NEGRE 
(DIMENSIÓ INTERPERSONAL)
Competències 5 i 6
Competències Clau (CC)

CC23. Diversitat d’identitats. Les diferències i els seus contextos.
CC25. Àmbits d’actuació de poder i violència. Actituds de tolerància, solidaritat, compromís i les seves manifestacions externes.
CC26. El concepte de diàleg. Tipus de diàleg. El diàleg com a forma privilegiada de comunicació d’idees, de sentiments i de relació.
CC27. Les condicions del diàleg: ordre, claredat, atenció, intencionalitat...
CC28. Els valors del diàleg: comprensió, exclusió de violència, cooperació, participació, sinceritat, escolta, igualtat de les veus, assertivitat, respecte, racionalitat...
CC29. El conflicte. Anàlisi de conflictes. El tractament de conflictes interpersonals com a actor, com a espectador, com a afectat. Estratègies: conversa, negociació, mediació...


CC30. La cultura de la pau. Violència directa i violència estructural. Tipus de pau. Models i exemples de la cultura de la pau...
EL MOVIMENT de les Dones de negre és un exemple de les noves formes organitzatives i d' acció feminista en l' era de la globalització.
Aquests moviments neixen en ciutats o paísos concrets com a resposta a conflictes locals, però es vinculen amb altres grups amb qui comparteixen la solidaritat i els objectius. 

Quan la impotència es transforma en acció

Jerusalem occidental, 1988 . Una vegada més ocupació de terrenys palestins per part de colons israelians, desplaçament de població, controls, registres, atemptats sagnants, esfondrament amb buldòzers de les cases de les famílies dels resistents palestins, nens que llancen pedres als soldats, soldats que responen amb trets. Vuit dones israelianes pensen què hi poden fer. Creuen que ha de ser una protesta semblant a la de les Mares de Plaza de Mayo. Decideixen vestir-se de negre i sortir juntes a una plaça de Jeruselem. Resten en silenci. Només mostren una mà negra que diu "Alto a l' ocupació". L' any següent fan una marxa per tota la ciutat de la mateixa manera, però s' hi han unit un grapat de dones palestines: en són 8.000.


L’Asociación Madres de Plaza de Mayo és una associació formada durant l'última dictadura de la República Argentina amb la finalitat de recuperar amb vida als detinguts desapareguts per la dictadura argentina, inicialment, i després establir qui van ser els responsables dels crims contra la humanitat i promoure el seu enjudiciament.
L'any 1992 fou guardonada amb el Premi Sàkharov per la Llibertat de Consciència concedit pel Parlament Europeu.


Belgrad, 1991. L' antiga Iugoslàvia ha esclatat en tres faccions: serbis, croats i bosnians. Els veïnats es polaritzen. A Sarajevo, la capital on hi havia més integració, molt joves han de preguntar als avis què són, i aleshores descobreixen que són d' un altre grup ètnic que l' amiga, el veí, la parella. Els exèrcits combaten entre si i practiquen la neteja ètnica. A la capital de Sèrbia, Belgrad, un grup de sèrbies s' atreveixen a manifestar-se vestides de negre cada dimecres a la plaça de la República. Grups de dones d' altres països decideixen adoptar la mateixa manera de manifestar-se tant per combatre problemes dels països propis com per solidaritat amb altres grups. Així va creixent la Xarxa internacional de Dones de negre. 

Què tenen en comú els diferents grups? 

Les Dones de Negre es declaren pacifistes, feministes i antimilitaristes. Defensen els drets humans, especialment pel que fa als drets de les dones. Reivindiquen una veu pròpia, perquè diuen que ningú no ha d' atribuir-se la seva representació ni com a dones ni com a grup. Es manifesten d' una manera especial. Ho expliquen així:
     "De negre: en senyal de dol i per ser més visibles.
     En silenci: perquè falten paraules per a poder explicar tots els horrors de les guerres, els terroristes i les violències.
      Dones: perquè afirmem una lògica basada en vincles de germandat, solidaritat, suport, tendresa i respecte mutu."

Entre morir i matar, hi ha una alternativa: viure 

Les Dones de negre...
. Afirmen que els enemics són els governs i rebutgen que les dones de cada bàndol hagin de ser enemigues, perquè són elles les que carreguen el patiment, el dolor i la responsabilitat de continuar vivint.
. Col·laboren a fer visibles formes de violència específica contra les dones, com les violacions com a arma de guerra i la violència domèstica. El resum d' aquests ideals és el seu lema: "Entre morir i matar, hi ha una alternativa:viure". 
. Reclamen als organismes de poder la participació de les dones en els processos de pau i en els judicis contra els criminals de guerra. 
. Mantenen una xarxa de contrainformació per a divulgar les notícies i les opinions que no es publiquen en els mitjans de comunicació habituals.
. Proposen la participació activa de les dones en tots els fòrums contra la violència i per al pau i en la creació de mesures per a l' eradicació de la violència contra les dones i les nenes i els nens. 

- Les dones de blanc: "Israel-Palestina: las mujeres persiguen la paz."





- Documental: "Las locas de la plaza. Historia de un genocidio" (Las madres de la Plaza de Mayo )



- Vídeo: Ismael Serrano canta: "A las madres de la Plaza de Mayo"




- Lletra de la cançó "A las madres de la Plaza de Mayo"

LETRA 'A LAS MADRES DE MAYO'








Te busca madre mientras su cuerpo es mecido
por el mar en el que se sumerge dormido.
Sueña tu abrazo, busca recuerdos,
a los que aferrarse para no conciliar el sueño.

El mar se inquieta, es tempestad, lamento.
¿Quién pudo lanzar mil ángeles desde el cielo?
Y oye tus gritos, blancos pañuelos,
cubren sus aguas, los trajo el viento.

Manda una ola para que se lleve
a los traidores que sembraron tanta muerte.
Barcos y naúfragos oyen sus voces.
Les dicen "Nunca, nunca, olviden nuestros nombres".

Díle a las madres que en algún lado,
donde hace falta, seguimos luchando.
Madre, tu hijo no ha desaparecido.
Madre, que yo lo encontré andando contigo. 

Activitats: 

1. Redacta en vint línies per què les Dones de Negre insisteixen tant a tenir una veu pròpia, a no ser representades per ningú. Comenta el lema de les Dones de Negre; digues què vol dir i què n' opines (10 punts). 


DATA D' ENTREGA
Sessió 8
Mireu les dates al Class-Room



FORA D' AQUESTES DATES LES ACTIVITATS NO SERAN AVALUABLES.



Bibliografia:
BELTRÁN DEL REY, JORDI; BATLLE, ROSER; MARTÍN, XUS; PUIG JOSEP M. : Atòmium. Cultura i valors ètics. Barcelona: Enciclopedia Catalana, 2017 (pàgines 20 i 21)

Webgrafia:
http://blocs.xtec.cat/bellvitgecoeducacio/files/2009/02/women-in-black.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/20/2%C2%AA_Marcha_de_la_Resistencia_9_y_10_diciembre_1982.jpg

https://ca.wikipedia.org/wiki/Asociaci%C3%B3n_Madres_de_Plaza_de_Mayo

https://www.musica.com/letras.asp?letra=839607
https://www.youtube.com/watch?v=zqFOC4Wq7cg
https://www.youtube.com/watch?v=ZkPCLwOcuW4
https://www.youtube.com/watch?v=XwhlPLemSoI

No hay comentarios:

Publicar un comentario